Готові квартири в розстрочку або комерційні приміщення: куди краще інвестувати

02.04.2020

Інвестиції в нерухомість – виграшний варіант, що не залежить від типу вкладень – у готові квартири, у ті, що будуються, в розстрочку або в комерційну нерухомість. Щоб зрозуміти, куди варто вкладати гроші, визначіться з розміром потенційного капіталу, термінами інвестування, ситуацією на ринку і т.д.

Зробимо застереження: спеціально акцентовано увагу на купівлі квадратних метрів у розстрочку. Ця операція допоможе не тільки зменшити навантаження на бюджет шляхом оплати частинами, а й, на відміну від іпотеки, зробити це без переплат або з мінімальними відсотками.

Вибираючи тип інвестицій, вирішіть, що для вас у пріоритеті: стабільний пасивний дохід або максимальний одноразовий прибуток. У першому випадку найкраще підійдуть офісні приміщення площею від 500 кв.м. В ідеалі орендарями мають бути працівники ІТ-сфери. У другому випадку ідеальним рішенням стануть інвестиції в об'єкти з потенціалом до збільшення вартості шляхом їх реконструкції, розширення площі, розділення приміщення на частини, ремонту.

Стратегія інвестування передбачає і прогнозування потенційного прибутку через кілька років. Прораховуйте, які ризики передбачає конкретна інвестиція і за яку суму можна буде продати ваш об'єкт наприкінці терміну інвестування. Наприклад, відомо, що купівля-продаж комерційних приміщень може розтягнутися на тривалий період, тоді як із житловими приміщеннями такі питання вирішуються швидше.

Про ризики: враховуйте можливі проблеми зі зміщенням термінів завершення будівництва, здачі в експлуатацію або взагалі з ризиком отримати недобудову. Відповідально ставтеся до вибору забудовника, якщо інвестування пов'язане з ринком первинної нерухомості.

Ситуація на ринку інвестицій у нерухомість змінюється постійно. Потрібно постійно сканувати її, щоб розуміти: буде завтра в тренді для вкладень готова квартира в розстрочку або ж комерційне приміщення. Але навіть з невеликими інвестиціями реально отримати скромний, але стабільний, дохід. Відштовхуйтеся від своїх можливостей і порад експертів – і вперед заробляти на нерухомості!