На яку сторону повинні виходити вікна

29.09.2017



Обираючи квартиру, дуже важливо звернути увагу на розташування вікон в будинку. Від цього залежить освітлення і рівномірний розподіл тепла в кімнатах. Це, в свою чергу, впливає на ваш настрій, працездатність, відчуття затишку і навіть здоров'я.

Добре, коли освітлення збігається з вашим ритмом життя. Наприклад, вам подобається прокидатися від перших променів сонця і спостерігати за заходом сонця на балконі.

Говорячи про розташування вікон в будинку за сторонами світу, люди зазвичай згадують дві речі: вікна на північ - погано, вікна на південь - добре. Однак не все так просто, тому давайте розбиратися.

Вікна на північну сторону

Ця сторона дійсно дуже холодна, особливо восени та взимку, тому її потрібно утеплювати. У кімнаті з північними вікнами не варто облаштовувати дитячу і ставити теплолюбні рослини.

Але справи кепські, тільки якщо всі вікна квартири виходять на північ. Якщо така кімната одна, подумайте, як її можна вигідно використовувати. Наприклад, вам подобається спати допізна або працювати у тьмяному приміщенні. Незаперечний плюс північного боку - прохолода і тінь у спекотні літні дні. З браком тепла і світла взимку впораються лампи, обігрівачі та теплоізоляція.

Читати також: «Утеплюємо квартиру перед зимою»

Вікна на захід

З вікнами на захід в кімнаті буде світло в другій половині дня. Звідси ж буде відкриватися вид на захід сонця. Це відмінний варіант для вітальні та їдальні.

Але і тут дуже важливо враховувати кліматичну зону. Влітку після обіду в західних кімнатах дуже тепло, однак взимку вони піддаються впливу вітрів.

У вікон на північний захід плюси і мінуси майже такі ж, тільки влітку тут прохолодніше.

Вікна на схід

Східні вікна гарні для кімнат, в яких ви проводите ранок, - для кухні та спальні. Але якщо ви сова і не любите вставати з першими променями сонця, краще подбайте про щільні штори, жалюзі або виберіть спальню з іншого боку (наприклад, з західного).

У теплу пору року східні кімнати швидко нагріваються, взимку ж тут буде холодно. Тому краще поставте кондиціонер.

Вікна на південний схід і південь

Південні кімнати - теплі та світлі в будь-який час року. Тут відмінно себе почувають домашні рослини, які потребують сонця. Однак влітку в південному приміщенні буває душно і спекотно, тому кондиціонер не завадить. Вдала альтернатива - вікна на південний схід - в них світло і не дуже спекотно.

Якщо ви хочете організувати в цій кімнаті робоче місце, ретельно продумайте розташування монітора - щоб і в очі не світило, і екран не давав відблисків, і освітлення вистачало.