Розстрочка на квартиру в Києві: визначаємо основні плюси і мінуси

28.11.2018

Брати чи не брати, ось в чому питання! Приблизно про це думав, напевно, кожен, хто наважувався на покупку квартири.

Про розстрочку на квартиру в Києві сказано не мало. Хтось намагається нав'язати покупцям тільки суцільні плюси такого рішення. Хтось, піддавшись страхам або, що гірше, після негативного досвіду — застерігає боятися розстрочки, як вогню. Але, як і у кожного рішення, у такої форми покупки квартири є свої сильні і слабкі сторони. Сьогодні ми спробуємо максимально об'єктивно висвітлити і виділити і ті, і інші.

Почнемо з плюсів:

+ Ви укладаєте договір із забудовником і маєте справу тільки з ним без посередництва банку, оформлення безлічі документів і пошуку поручительства.

+ Розстрочка — це не кредит і не іпотека. Це більш гнучка і вигідна для покупця система розстроченого платежу. А це означає, що ставка по кредиту буде або мінімально, або, що часто зустрічається у забудовників, складати 0%.

+ Це вихід для тих, хто не має на руках одразу всієї суми для оплати. Ви вносите певний стартовий відсоток від вартості квартири, наприклад, 30%, і решту 70% розділяєте на обраний термін.

+ По готовності будинку ви відразу зможете заїхати і жити в квартирі.

+ Якщо у вас є стабільний дохід, виплачувати розстрочку в спокійному режимі ви можете як протягом року, так і аж до семи або десяти років у різних забудовників.

+ Деякі забудовники пропонують спеціальні програми розстрочки на квартиру з більш довгим терміном погашення, наприклад, для молодих сімей, а також мають соціальні програми для вимушених біженців і ветеранів.

+ Окремого слова варта простота оформлення розстрочки. Все можна провести безпосередньо із забудовником просто у відділі продажів. Крім того, вам повинні прорахувати кількість платежів, щоб ви заздалегідь знали, яку суму повинні вносити за кожен платіж.

Плюсы и минусы рассрочки на квартиру

Розглянемо мінуси і дамо деякі рекомендації:

− Якщо розстрочка безвідсоткова, іноді забудовник робить удорожчання квадратного метра. Тобто, якщо ви вносите більшу частину вартості квартири, удорожчання буде мінімальним, якщо ж меншу — воно буде трохи більшим. Однак у вас все одно буде перевага, адже подорожчання набагато менше за відсотки по кредитах і вам відразу про нього скажуть, а також прорахують загальну вартість і кожен окремий платіж не буде для вас сюрпризом.

− Ціна може бути не зафіксована у валюті. І тому залежати від коливань курсу. Щоб не було неприємностей у зв'язку з цим, поцікавтеся у забудовника, які у нього умови і рішення на цей рахунок.

− Якщо забудовник не вивчений і не перевірений вами, не має підтвердження реалізованих проектів і пропонує інвестування в проект на ранньому етапі — брати житло в розстрочку, безумовно, дуже великий ризик. Варто довіряти тим, хто добре закріпився на ринку.

− Якщо неуважно прочитати договір і умови, можна упустити якусь частину інформації, яка згодом виявиться важливою і дуже здивує вас. Уважно читайте договір і ознайомтеся з умовами.

Ось, мабуть, і все! Оформляти розстрочку на квартиру в Києві чи ні, вирішувати тільки вам. Що рекомендуємо ми, так це добре перевірити всі умови, прискіпливо вивчити договір (можна навіть зі своїм юристом) і задати забудовнику стільки питань, скільки у вас є. Тому що така покупка, як житло повинна приносити вам тільки радість і задоволення.