Типові помилки при покупці квартири

29.09.2017

До придбання квартири потрібно підходити максимально обережно та виважено. Всі це знають, але по факту мало у кого це виходить. Одних захоплює ейфорія та мрії про прекрасне майбутнє в новому будинку, інших так приваблюють вигідні умови, що на все інше не хочеться звертати уваги.

Щоб не жалкувати про придбане житло, радимо пройтися по нашому чек-списку можливих помилок при покупці квартири. Коли ви знайдете цікаву пропозицію, перевірте її за всіма пунктами – так ви не потрапите на вудку шахраїв.

Помилка № 1

Низька вартість квартири. Будьте максимально об'єктивними і не піддавайтеся спокусі купити квартиру дешево. Пам'ятайте прислів'я - скупий платить двічі.

Якщо квартира продається за нереально низькою ціною, за цим обов'язково стоїть якась проблема. Найчастіше серйозна, інакше від неї не поспішали б позбутися. Пам'ятайте, що на ринку нерухомості не буває розпродажів і сезонних знижок.

Якщо господар квартири спочатку згоден на низьку ціну або несподівано заявляє про суттєву знижку, швидше за все, він переслідує свої особисті, не завжди чесні цілі. А значить, для власного спокою покупцеві необхідно у всьому розібратися.

Часто дешевизну квартири перекривають захмарні ціни на оформлення документів і бронювання, тому відразу уточніть всі грошові питання, які послуги вам нададуть і скільки коштує кожна.

Помилка №2

Наївність. Вірте не словам, а фактам і документам. Відвідайте сам об'єкт і офіс забудовника, заздалегідь отримаєте рекомендований для підписання договір купівлі-продажу нерухомості, а також копії основних документів, які підтверджують законність будівництва.

Основні документи для перевірки:

  • декларація або дозвіл на початок будівельних робіт;

  • документи, що підтверджують право на земельну ділянку, чи-то оренда, чи власність;

  • документи про продавця нерухомості, а також всіх задіяних у будівництві юридичних осіб. Дізнайтеся, хто засновник, чи не є банкрутом ця фізична або юридична особа, чи є в наявності відкриті виконавчі провадження.

Помилка №3

Самовпевненість. Не варто перевіряти документи самому, без підтримки юристів. Підключіть фахівців для повного аналізу запропонованого забудовником договору. Перевірте такі пункти:

  • відповідальність забудовника за прострочення введення об'єкта в експлуатацію;

  • гарантія повернення грошей;

  • наявність зафіксованого факту технічних характеристик квартири в договорі;

  • суперечки з іншими інвесторами у судовому реєстрі;

  • наявність у судовому реєстрі розгляду будь-яких проблемних суперечок, що впливають на хід будівництва.

Помилка №4

Недостатня увага до інфраструктури та навколишнього простору біля будинку. Наприклад, у проекті є підземний паркінг, обіцяні освітні та медичні установи неподалік. На справі може виявитися, що всі паркомісця були розкуплені ще до вас, а в дитячий садок потрібно записуватися за три роки, тому що черга. Обов'язково уточніть ці моменти у забудовника, запитайте, які гарантії вам надаються.

Помилка №5

Беззастережна довіра. Купуючи нерухомість, керуйтеся правилом: довіряй, але перевіряй. Пам'ятайте, що кожна людина має власні інтереси. Всі поради ваших помічників приймайте з певною часткою скептицизму. Не соромтеся ставити питання, консультуватися у інших фахівців.


Читайте також: 10 ознак вдалого планування квартири

Залишилися питання? Задайте їх в коментарях, ми обов'язково на них відповімо.